Kuivasilmäisyys on aikuisiän yleisin silmävaiva. On arvioitu, että joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä joko tilapäisesti tai pitkäkestoisesti elämänsä aikana. Erilaisia syitä kuivasilmäisyyden yleistymiseen on monia. Näyttöpäätetyön yleistyminen on nykyään merkittävä kuivasilmäisyyden aiheuttaja, koska päätetyöskentelyn aikana silmien normaali räpyttelytahti hidastuu huomattavasti ja silmien luonnollinen kosteutus kärsii. Ei olekaan ihme, että päätetyöskentelyä tekevillä ihmisillä on usein kuivasilmäisyyden oireita, kun asia otetaan puheeksi apteekkiasioinnin yhteydessä. Monet muutkin ulkoiset tekijät voivat lisätä kyynelnesteen haihtumista ja siten saada aikaan kuiville silmille tyypillisiä oireita, kuten hiekan tai roskan tunnetta silmässä, silmien vetistämistä tai kuivuuden tunnetta. Tuntuu, että silmiä pitää hieroa vähän väliä epämiellyttävän tunteen takia.

Kostutustipoilla helpotusta
Tilapäistä kuivasilmäsilmäisyyttä, joka voi johtua esimerkiksi tuulisesta ulkoilusäästä tai auton ilmastoinnista, on helppo hoitaa apteekin silmähyllystä löytyvillä kostutustuotteilla. Valikoimassa on yli 20 erilaista kostutusvalmistetta niin tippoina, geeleinä kuin suihkeinakin. Eri valmistajien tuotteissa on erilaisia kosteutta sitovia aineita, ja farmaseutti osaa auttaa tuotteen valinnassa. Itselle sopivan tuotteen löytää vain rohkeasti kokeilemalla, sillä tuotteissa on selviä eroja.
Yleisohjeena voisi sanoa, että päiväkäyttöön valitaan ohuempi, näkökykyä sumentamaton tippa tai suihke, kun taas yökäyttöön sopivat myös viskoosit, pitkäkestoisesti kostuttavat tipat. Pulloteknologian kehittymisen myötä avattu silmätippapullo säilyy käyttökelpoisena jopa vuoden avaamisesta. Samasta syystä säilytysaineita ei enää tarvita valmisteissa, ja valtaosa valmisteista onkin nykyään säilytysaineettomia ja siksi suositeltavin vaihtoehto kuivien silmien hoitoon.

Silmätippojen annostelussa on kuitenkin tärkeää muistaa, että pullon tai kertakäyttöpipetin kärjellä ei saa koskea silmän tai luomen pintaan. Jos kärki koskettaa silmää, se voi raapia sarveiskalvoa ja silmän pinnasta voi päästä bakteereita silmätippapullon sisälle pilaamaan valmisteen.

Rasvaa tarvitaan silmässäkin
Kyynelneste sisältää normaalisti sekä silmän pintaa kostuttavan vesikomponentin että kosteuden haihtumista hidastavan rasvakomponentin. Silmäluomien reunoissa olevat Meibomin rauhaset erittävät lipidejä eli rasvaa kyynelnesteeseen. Tietyissä tilanteissa rauhasten toiminta ja lipidieritys voivat häiriintyä ja luomet tulehtuvat. Vaivaa kutsutaan silmäluomitulehdukseksi eli blefariitiksi. Kuivasilmäisyydestä kärsivillä on tavallista suurempi riski silmäluomien tulehtumiseen, ja siksi luomihygieniasta tulisi huolehtia päivittäisellä puhdistuksella. Luomien puhdistamiseen löytyy apteekista oma, tarkoitukseen suunniteltu puhdistuspyyhe.

Kim Nummila Kuva Shutterstock ja valmistajat