Puhdistus: Irrota punkki punkkipihdeillä punkin ruumista puristamatta. Jos mehiläisen pistin on kiinni ihossa, poista se pinseteillä tai kynsillä. Kun kaikki ylimääräinen on poistettu ihosta, puhdista puremakohta, pihdit ja kädet vedellä ja saippualla tai kirvelemättömällä ihon desinfiointiaineella.

Kutina ja turvotus: Kylmähaude tai jääpala lievittää kutinaa ja estää turvotuksen muodostumista. Ampiaisen ja mehiläisen pistoksiin liittyy usein myrkyn aiheuttama voimakas turvotus, ja allergisille ihoreaktioita voi tulla laajemmallekin alueelle. Allergisen reaktion hoitoon käytetään kortisonitabletteja. Antihistamiinitabletti yhdessä paukamille levitettävän hydrokortisonivoiteen kanssa on tehokkain keino kutinan ja turvotuksen hillintään ensivaiheen jälkeen. Antihistamiinia sisältävä puikko kulkee kätevästi ulkoilutakin taskussa ja sitä voi sipaista heti ensiapuna pureman päälle.

Kipu: Ampiaisen ja mehiläisen pistot voivat olla kivuliaita, ja polttava kipu jatkua tunteja pistoksen jälkeen. Myös pistoskohta vaikuttaa kiputuntemukseen. Kylmähaude on hyvä ensiapu kivun hoidossa, koska kylmä puuduttaa kipuhermot. Akuutin vaiheen jälkeen kipua voi lievittää parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteella.

Tulehdus: Pistoskohtaan muodostuu aina paikallinen tulehdusreaktio, jossa iho kuumottaa, punoittaa ja kivistää. Kun paukamia kutisee kovasti, kiusaus raapimiseen voi muodostua liian suureksi. Raapimisen myötä puremakohtaan pääsee helposti bakteereja iholta ja paukama voi tulehtua. Tulehdusta voidaan hoitaa antibioottia sisältävällä hydrokortisonivoiteella tai antiseptisillä pihka- tai hunajavoiteilla. Jos tulehtunut paukama alkaa märkiä, on aika käydä lääkärissä.

Ennaltaehkäisy: Vaalea ja hyvin peittävä vaatetus yhdessä tehokkaiden karkotteiden kanssa on paras keino pistosten ja puremien ennaltaehkäisyyn. Karkotteet tehoavat hyvin hyttysiin ja punkkeihin. Ennalta otettu antihistamiinitabletti hillitsee myös voimakkailta ihoreaktioilta, esimerkiksi mustikkametsään lähdettäessä. Muista punkkisyyni koko perheelle, myös lemmikeille, aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Helpotusta apteekista

Hoitovoide allergiselle ja ärtyneelle iholle, auringon polttamalle iholle ja hyönteisten puremiin. Levitä voidetta hoidettavalle ihoalueelle 2–3 kertaa päivässä, oireiden lievittyessä voitelu kerran päivässä riittää. Voiteen sisältämä hydrokortisoni (1 %) vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, dekspantenoli (2 %) nopeuttaa ihon paranemista. Pantysonia käytetään allergisten ihoreaktioiden, atooppisen ekseeman, auringon polttaman sekä hyönteisten puremien ja pistosten ärsyttämän ihon hoitoon. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.
Pakkauskoot 10 g, 20 g ja 100 g.
Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22.
Itsehoitolääke. Markkinoija: Orion Pharma Oy

> Pantyson emulsiovoide 20 g

Tripelennamiinihydrokloridi. Itse-hoitovalmiste hyönteisten pistojen ja puremien hoitoon. Hierotaan kevyesti ihoon 1–4 krt/vrk. Alle 2-vuotiaille lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä valmistetta, jos purema-alueen iho on tulehtunut tai olet yliherkkä Etonon sisältämille aineille. Mikäli kutina jatkuu pitkään tai se pahenee, lopeta valmisteen käyttö. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Tutustu pakkausselosteeseen.
Pakkauskoko: 5,75 g puikko. Itsehoitolääke.
Lisätietoja: Perrigo Suomi Oy, puh. 020 7631 600.

> Etono 20 mg/g ihopuikko

Hydrocortison-ratiopharm on mieto kortikosteroidi allergisten ihottumien, auringonpolttamien, hyönteisten puremien, vaippaihottumien ja ihottumien hoitoon, jotka eivät ole bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamia. Vaikuttava aine hydrokortisoni. Voidaan käyttää pakkauksen ohjeen mukaan myös raskauden ja imetyksen aikana.
Pakkauskoot 20 g, 50 g ja 100 g. Itsehoitolääke. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 28.6.2017 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija: ratiopharm Oy

> Hydrocortison-ratiopharm 1 % emulsio- voide.